Asya para birimleri, Moody’s’in ABD notunu düşürmesiyle sakin; Çin verileri karışık
Investing.com — Asya para birimlerinin çoğu, Moody’s’in ABD hükümetinin kredi notunu düşürmesinin ardından doların gerilemesiyle Pazartesi günü durgun seyretti. Çin’in dirençli fabrika verileri ise yuanı canlandırmayı başaramadı.
Bölgesel eğilimin aksine, Japon yeni, Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırımı beklentileriyle yükseldi.
Doların büyük para birimleri karşısındaki değerini ölçen Dolar Endeksi %0,3 düştü.
Bu düşüş, küresel derecelendirme kuruluşu Moody’s’in ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan artan borcu nedeniyle yatırım notu derecesini bir kademe düşürmesinin ardından geldi.
**Çin’in Nisan ayı sanayi üretimi dirençli, perakende satışlar hayal kırıklığı yarattı**
Pazartesi günü açıklanan verilere göre, Çin’in sanayi üretimi Nisan ayında beklenenden daha fazla arttı. Fabrika faaliyeti, ihracata yönelik ABD ticaret tarifelerinin baskısına rağmen iyi durumda seyretti.
Bununla birlikte, iç talep zayıflık belirtileri gösterdi ve ayın perakende satışları beklentilerin altında kaldı.
Çin yuanının offshore USD/CNH ve onshore USD/CNY paritelerinin her ikisi de sakin seyretti.
ING analistleri bir notta şöyle dedi: “Tarifeler, kolay alternatifi olan alanlarda büyük etki yaratacak, ancak Çin’in ürettiği birçok ürünün kolayca bulunabilir alternatifleri yok.”
Analistler şunu da ekledi: “Ayrıca, tarife ateşkesinin önümüzdeki aylarda faaliyetlerde yeniden artışa yol açması mümkün.”
Analistler, genel olarak Nisan ayı verilerini, tarife artışlarının küresel piyasaları sarsmaya başladığını gösteren büyümede genel bir yavaşlama olarak değerlendirdi.
**Asya para birimleri ticaret endişeleriyle sakin; yen BOJ faiz artırımı beklentileriyle yükseliyor**
Dolar düşmesine rağmen, Asya para birimleri ticaret görüşmeleri etrafındaki riskler devam ettiği için ivme kazanamadı.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Pazar günü televizyonda yaptığı röportajlarda Başkan Donald Trump’ın, “iyi niyetli” müzakerelere girmeyen ticaret ortaklarına yönelik daha önce tehdit edilen tarifeleri uygulamaya koymayı planladığını söyledi.
Güney Kore wonu USD/KRW paritesi, dalgalı bir haftanın ardından Pazartesi günü %0,1 düştü.
Singapur doları USD/SGD paritesi %0,1 düşerken, Hindistan rupisi USDINR değişmedi.
Avustralya doları AUD/USD paritesi %0,1 yükseldi.
Bu arada, Japon yeni USD/JPY paritesi, Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı’nın, ekonomi ABD tarifelerinin beklenen etkisinden kurtulursa merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğini söylemesinin ardından %0,3 düştü.
Geçen hafta açıklanan verilere göre, Japonya ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde beklenenden daha fazla daraldı ve yıllık %0,7 oranında küçülerek bir yıl içindeki ilk düşüşünü kaydetti.
Bu yavaşlama, Japonya Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırma esnekliğini muhtemelen azaltacak.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.