Haber

Rusya, Nijer’deki Krizin Askeri Müdahale Yoluyla Çözülmesinin Sahra-Sahel Bölgesi’nde Uzun Süren Çatışmalara ve İstikrarsızlığa Yol Açabileceği Uyarısında Bulundu

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Nijer’deki krizi çözmek için olası bir askeri müdahalenin ülkede uzun süreli bir çatışmaya ve bir bütün olarak Sahra-Sahel bölgesindeki durumun istikrarsızlaşmasına yol açabileceği konusunda uyardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Nijer’deki duruma ilişkin dün yapılan yazılı açıklamada, Nijer’deki durumun yakından takip edildiğini belirterek, “Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Türkiye’de anayasal sistemi yeniden tesis etmeye çalışıyor. Yeni Nijer yetkilileriyle siyasi ve diplomatik diyalog yoluyla Nijer.Rusya, ECOWAS’ın mevcut krizden çıkış yolları bulmak için arabuluculuk çabalarını destekliyor.Aynı zamanda, haberlere göre ECOWAS, olası bir silahlı müdahale için 10 Ağustos’ta Abuja’da olağanüstü bir zirve düzenledi. Muhammed Bazum’u kurtarmak için Nijer’de hazır güçlerini seferber etmeye karar verdiler.Nijer ordusu her türlü dış müdahaleye karşı koymaya hazır olduklarını açıkladı ve sivil toplum temsilcilerinin de yer alacağı bir geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu. Nijer’deki krizin askeri çözümü, bu Afrika ülkesinde uzun süreli bir çatışmaya ve çatışmaya yol açacaktır.Bunun bir bütün olarak Sahra-Sahel bölgesindeki durumun istikrarsızlaşmasına yol açabileceğine inanıyoruz.

İNGİLTERE: ECOWAS’IN BİR ÇÖZÜME ULAŞMAK İÇİN TÜM YOLLARI TAKİP ETME TAAHHÜDÜNÜ MEMNUN OLUYORUZ

ECOWAS’ın Nijerya’nın başkenti Abuja’da 10 Ağustos’ta düzenlediği ikinci zirvesinin ardından İngiltere de bir açıklama yayınladı. “ECOWAS’ın barışçıl bir çözüme ulaşmak için tüm yolları arama kararlılığını memnuniyetle karşılıyoruz. Nijer’de demokrasiyi destekliyoruz. Devlet Lideri Muhammed Bazum, ailesinin ve hükümet üyelerinin hukuka aykırı olarak tutuklanmasını ve tutuldukları kabul edilemez koşulları kınayarak ECOWAS’ın yanında yer alıyor.” ,” açıklamasında bulundu. ve derhal serbest bırakılmaları için çağrıda bulunuyoruz.”

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “AB, gözaltına alınan Önder Muhammed Bazum ve ailesinin kötüleşen tutukluluk koşullarından derin üzüntü duymaktadır. son bilgilere göre birkaç gündür gıda, elektrik ve tıbbi bakımdan mahrum bırakılmıştır. endişeyi yineler. Bir kez daha onları derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya davet ediyoruz. Önder Bazum hayatını Nijer halkının günlük yaşamını iyileştirmeye adamıştır. . Böyle bir muamelenin hiçbir gerekçesi olamaz.”

NE OLDU?

ECOWAS, Nijer’deki askeri darbenin ardından 30 Temmuz’da toplandı. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, cunta yönetimine talepleri karşılaması için bir hafta süre verildi. Söz konusu taleplerin karşılanmaması durumunda ‘zor kullanma’ seçeneğinin değerlendirileceği belirtildi. ECOWAS’ın verdiği sürenin ardından 10 Ağustos’ta Abuja’da ikinci bir toplantı yapıldı ve üye ülkelerin savunma bakanlarına Nijer’de ‘anayasal düzeni yeniden tesis etmek’ için yedek güçlerini hazırlayıp konuşlandırma talimatı verildiği belirtildi.

egirdirajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu